lauantai 14. syyskuuta 2013

Susuilua

Sususta kuulumisia taas pitkästä aikaa :

Kuvaajaa ei siiskään ole lähiaikoina enää meinannut saada tallille mukaan ja siksi postauksienkin määrä vähenee, sillä en tahdo tehdä kuvattomia postauksia.

Viime viikolla lauantaina juoksutin Susun kun sillä oli ollut kolme päivää vapaata ja ei huvittanut kiivetä energiaa padonneen hevosen kyytiin. Kun menin hakemaan Susua laitumelta, ehdin viheltää portilta vain kerran, ennen kuin se singahti laitumen takanurkasta pukkilaukalla kiljuen vastaan. Toivoin vaan, että höperö osaa pysähtyä myös ja niinhän se teki taas persuksillaan jarrutuksen siihen mun naaman eteen. Se sai kyllä sydämen sulamaan :3 Noi tollaset on niitä hetkiä kun tietää miksi sen  hevosen eteen on vuodattanu verta, hikeä ja kyyneleitä joka viikko toisen perään. Luottamusta kun ei kasata tosta vaan.




Harjasin Susua melko kauan kun Susku näytti siitä niin tykkäävän ja ehkä halusin vähän hyvittää poissa oloani. Sitten kamat kyytiin ja kentälle. Susu oli tosi energinen niinkuin olin arvellutkin ja yllättävän jäykkä. Se alkoi lämmetä kunnolla vasta 20 minuutin juoksuttamisen jälkeen ja hakea peräänantoon. Vaikka Susku menikin nätissä muodossa aina ravatessa, niin se jaksoi joka kerta muistuttaa laukkaa nostaessa pukilla, että se menisi kyllä kovaa jos haluaisi :D Loppuun juoksutin neidin molempiin suuntiin ilman sivuohjia, niin että se sai venyttää selkäänsä kunnolla ja kävelytin kymmenisen minuuttia.



Vielä kun saisi ton niskan laukatessa alas, niin olisin tyytyäinen.







Tiistaina sain seuraavan kerran Anniinan mukaan kuvaamaan ja päätin ratsastaa kannuksella taas pitkästä aikaa niin saa Susun taas hyvin ratsastettua pohkeesta läpi. Anniina oli reippaana auttamassa Susun harjaamisessa ja Suskustakin huomaa, ettei se enää vahtaa Anniinaa niin silmä kovana kuin kesän alussa. Ehkä se on huomannut, ettei pikkuihmiset ole sen kummempia (;

Anniina hoiti rapsuttelupuolen samalla kun käärin Suskulle pinteleitä jalkaan.


Keksittiin vaihtaa Essin kanssa huppareita alkukäynneissä kun hupparit sopi paremmin väreihin toisin päin :D
Aloitin Susun kanssa käynnissä taivutellen ja tehden pysähdyksiä. Susu yritti luistaa sisälle pohjetta vasten eikä ollut ihan rehellinen tuntumalle. Jatkoin käyntityöskentelyä viitisentoista minuuttia, kunnes olin suht tyytyväinen.
Lämmittelyn ravissa aloitin tekemällä kevyessä ravissa ympyröitä ja taivutellen reilusti sisälle. Susu tuntui tosi jännittyneeltä ja raviin oli vaikea saada kontrolllia. Niimpä hetken molempiin suuntiin ravattuani otin käyntiin. Tein pääty-ympyrällä käynti-harjoitusravi-seis siirtymisiä ja pikkuhiljaa Susu alkoi tulla pehmeämmäksi kädelle eikä yrittänyt juosta paineesta. Tein tätä molempiin suuntiin ennen kuin kävelin välikäynnit.









Välikäyntien jälkeen Susu aloitti kuitenkin taas säätää kaikkea ihan omaa ja multa meinasi pinna palaa ainakin sata kertaa. Ajattelin jo moneen kertaa että antaa olla, vien sen talliin, mutta en vaan perjaatteesta voinut antaa periksi.
Päätin laukata tähän väliin Susulta turhat pomppimis energiat pois ja yrittää saada sitä rentoutumaan. Nostin siis laukan isolle ympyrälle oikeaan kierrokseen ja ratsastin Susua kevyessä istunnassa aina reilusti eteen ja sitten kokosin laukan ihan pakettiin matalammassa istunnassa. Tein tätä jonkun aikaa kunnes Susu oli avuille nopea ja toimi rennosti. Ratsastin vielä sille vähän pidempää kaulaa ennen kuin vaihdoin suuntaa ja tein saman vasempaan kierrokseen.







Laukkaamisen jälkeen Susu kävi aika kuumana ja aloitin rauhoittelemaan sitä pääty-ympyrällä harjoitusravissa. Otin jalustimet pois ja yrtitin vaan lähinnä istua mahdollisimman rennosti liikkeen mukana, mikä olikin tehtävä sinänsä kun Susu tikitti pää ylhäällä. Pikkuhiljaa se kuitenkin rauhoittui ja rentoutui ja aloin irroitella sitä sisäohjasta ja ratsastin pohkeella vahvasti ulos. Sususta huomasi, että aloin saada pohkeen oikeasti läpi, ja lopputulos olikin, että ratsastin kolmikaarista täysin peräänannossa olevalla hevosella, joka polki hyvin alleen. Fiilis oli ihan mahtava ja hyvän pätkän jälkeen ratsastin Susun eteen alas, ennen kuin se ehti nousta omaaloitteisesti peräänannosta. Kävelytin Susulle vielä pitkät loppukäynnit ja Anniina kiikutti tallista viltin, kun alkoi olla jo aika viileä ja hepo ihan höyrysi.




Tässä ja alemmassa kuvassa Susu liikkuu jo aika hyvin peräänannossa, paras pätkä tuli kuitenkin videolle.



 Nyt on taas motivaatiota treenata ja tavoitteena saada ainakin kerran viikossa ratsastettua Susu kunnolla "läpi". Ehkä tuosta rehellisestä peräänannosta tulisi pikkuhiljaa ihan jokapäiväinen juttu. Toivoa ainakin on !

Essi halusi ottaa tälläisen Barbie&Ken-kuvan :D




2 kommenttia: