sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Homma hanskassa, hanskat hukassa - kavalettitreenejä




Viimeinki sain jonkun kuvaamaan ratsasteluja !

Oltiin tosiaan talliporukalla hevosia vahtimassa torstaista lauantaihin kun tallinomistajat oli reissussa, joten Jenni kerkesi napsimaan parit kuvat ja nostelemaan puomeja kun päätin tehdä torstaina kavalettitehtäviä. Isot kiitokset Jennille siis, koska voin vain kuvitella miten rasittavaa olisi kiipustaa joka välissä selästä alas ja takaisin, kun jotain puomia pitäisi korjailla.


Tuolloin oli tosi kuuma ja hiostava ilma, joten mennä melko lyhyen aikaa. Rakentelin kentälle valmiiksi toiseen päätyyn kaarevalle uralle kolmen kavaletin tehtävän, toiselle pitkälle sivulle kahden kavaletin innarin, toiselle neljän puomin sarjan ja keskelle kenttää yhden kavaletin.
Aloitin ensin käynnissä tavutellen ja tehden pysähdyksiä. Suskusta huomasi heti, että se keskittyi tosi hyvin ja pysähtyi pelkällä istunnalla. Toisaalta, aikaisempana päivänä oltiin käyty maastossa tuulettumassa, mikä saattoi vaikuttaa asiaan. Aika pian siirryin kevyeeseen raviin ja ravasin kenttää ympäri uran sisäpuolella ja vähän kulmia pyöristäen. Susku meinaa helposti valua urille, joten kun ratsastin heti alusta alkaen uran sisäpuolella, sain hyvin myös ulkopohkeen läpi ja pääsin paremmin hevosen ympärille. Susku tuntui etenkin vasempaan kierrokseen vähän hitaalta pohkeelle, -mikä luultavimmin johtui kuumasta ilmasta- joten pidensin askelta pitkille sivuille ja lyhensin taas pätkittäin pääty-ympyröillä. Susku heräsikin tosi nopeasti ja tuli myös todella hyvin istunnalla takaisin, mikä on melko harvinaista herkkua.

Tällä kertaa mun naamaa tosiaankin vaivas joku, koska mun ilmeet oli melkeen jokaisessa kuvassa jotain erittäin mielenkiintosta :-D
Karvakamulla näyttäs kuitenkin olevan hauskaa.

Seuraavaksi aloin tulla toisen pitkän sivun puomeja, joihin Suskulla osui askeleet alusta alkaen tosi hienosti ja se venytti askeltaan omatoimisesti puomeille tarpeen mukaan. Taivuttelin reilummin volteilla ja lisäsin tehtävään kavaletit. Kaarevalla uralla olevat kavaletit tuottivat Suskulle aluksi päänvaivaa kun se mietti miten ne kaviot pitäisi sinne väleihin laitella, mutta parin kerran jälkeen alkoi sujua. Innarille Susku yritti kipittää aina reilusti pohkeen edessä ja ottaa laukkaa aina mahdollisuuden mukaan, mutta tyytyi ravaamaan rauhassa kun villihevostyylinen päänheittely ei vähentänyt kuskin jarruttelua. Kun kaikki kavalettitehtävät menivät tasaisen rauhassa, annoin Suskun hengähtää hetken  käynnissä.


Välikäyntien jälkeen otin ensin laukkaa molempiin suuntiin kentän ympäri verrytellen. Siinä vaiheessa Susku alkoi päästä taas omaan 'estefiilikseensä' mikä tarkoittaa lähinnä innosta pomppivaa hevosta, joka liioittelee jokaisen hypyn, eikä meinaa antaa kiinni.
Tulin innaria pariin kertaan molemmista suunnista laukalla ja Jenni joutui vähän pidentämään väliä, kun tuo maantiekiitäjä ei meinannut mahtua siihen. Susku tuli tehtävää tasaisen hyvin, mitä nyt meinasi vähän kauhoa paikallaan kaarteessa ennen estettä, kun itse yritin lyhentää laukkaa ja Susku halusi vaan mennä kovaa.
Halusin tulla pari kertaa innarin oikealta niin, että taaempi pysty oli vähäsen korkeampi, suunnilleen 50-60 cm. Ekalla kerralla puomi tuli alas, koska en saanut Suskua kiinni ennen estettä ja se hyppäsi jalat roikkuen, mutta seuraavat kerrat menivät ihan kohtalaisen hyvin.


Siirryin hyppäämään kentän keskellä olevaa kavalettia kahdeksikolla, yrityksenä vaihtaa laukka aina esteen päällä. Aina ajoittain sain laukan vaidettua edestä, mutta olin itse kokoajan ihan hukassa. Jotenkin niin pienelle esteelle oli tosi vaikea katsoa etäisyyttä ja niimpä hyppyjä tuli liian kaukaa ja ihan juuresta oman hölmöilyni vuoksi, eikä laukan vaihtamisista tullut mitään. Susku kuitenkin pelasteli joka kerralla eikä tuntunut onneksi kiusaantuvan hölmöilyistäni.


Halusin vielä lopuksi tulla innarin kerran onnistuneesti ja toisella kerralla hypystä tuli kivan lennokas ja lopetin siihen. Susku ansaitsi isot taputukset kun oli jaksanut  mun sähellystä ja kylmän suihkun. Saa nähdä jos ensi kerralla olisin paremmin itsekkin kartalla, en tosiaan tiedä mikä muo vaivasi tällä kertaa.


Perjantaina käytiin maastoilemassa ja tutkimassa uutta polkua, joka johtikin uskomattoman hyville hiekkateille. Susku oli tosi innoissaan etenkin poluilla kulkemisesta ja kiipeilystä ja se onkin tosi hyvää tasapainoharjoitusta kun hevonen joutuu itse katsomaan mihin jalkansa laittaa.
Eilen ratsastin Suskun jo ihan aamusta sileällä ja jo puolikymmeneltä oli tukahduttavan kuuma. Teinkin vaan reilun puolen tunnin tehokkaan treenin ja Susku oli tosi hyvä ratsastaa. Se oli herkkä kädelle ja jalalle, pääsin oikeasti sen ympärille kunnolla ja sain kroppaa lyhenemään. Tein paljon taivutteluja ja etenkin viimeinen laukannosto vasemmalle yllätti, kun Susku oli oikeasti koottuna, takapää hyvin alla, asettunut sisälle ja polki kunnolla myös takaa. Eihän laukka vielä tosiaan puhtaan kolmitahtista ollut, mutta irtosi jo selkeästi maasta ja polki hyvin.

Tänään aijon luultavasti tuupata sileällä kannuksen kanssa ja maanantaiksi täytyy sitten jo keksiä jotain muuta, että saan Suskun mielenkiinnon pysymään yllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti